enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
DOLAR
32,1786
EURO
34,9655
ALTIN
2.508,25
BIST
10.895,25
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Antalya
Az Bulutlu
27°C
Antalya
27°C
Az Bulutlu
Çarşamba Az Bulutlu
26°C
Perşembe Açık
31°C
Cuma Açık
30°C
Cumartesi Parçalı Bulutlu
26°C

Anne Sütünün Önemi

04.03.2024
34
A+
A-

Beslenme dünyaya geldiğimiz andan yaşamımızın son gününe kadar devam eder. Sağlıklı bir yaşam sürdürmek bebeklik döneminden itibaren doğru beslenme tarzı benimsenmelidir.

Doğumdan sonra ilk altı aylık süre içerisinde bebeğin optimum büyüme ve gelişmesi için gerekli olan tüm sıvı, enerji, besin ögelerini içeren aynı zamanda biyoyararlılığı yüksek ve sindirimi kolay bir besindir. Anne sütü ve emzirme süreci hem bebek hem de anne için beslenme başta olmak üzere, sağlık, bağışıklık, psikolojik, sosyal ve ekonomik yönden çok çeşitli faydaları bulunmaktadır. Anne sütü içeriğinin %87’sinin sıvıdan oluşması sebebiyle bebeğin ilk altı ay anne sütü dışında su veya benzeri herhangi bir ek sıvı ve besine ihtiyacı yoktur. Tarihsel süreçler de incelendiğinde bebek beslenmesinde geçmişten günümüze kadar en önemli besinin anne sütü olduğu görülmektedir. Bebeği anne sütüyle besleme sürecinin faydaları sadece bebeklik sürecinde değil ilerleyen yaşlarında sağlığı üzerinde önemli etkileri vardır.

Anne sütü her zaman aynı içerikte değildir. İlk süt (kolostrum), geçiş sütü ve mature süt olarak değişiklik göstermektedir aynı zamanda bebeğin hastalık durumlarına göre de bu durum değişiklik göstermektedir. İlk süt kolostrum bebeğin bağışıklığı için oldukça önemlidir. Kolostrum daha fazla protein daha az yağ ve laktoz içerir. Enfeksiyon ve alerjenlerden koruma özelliğe sahip antikor ve akyuvarlardan aynı zamanda antienfektif Sekretuvar IgA, laktoferrin, makrofajlar T ve B lenfositler bakımından zengindir. A, D ve B vitaminleri açısından daha zengindir. Aynı zamanda ilk süt bilirubinin atılımını engelleyerek sarılığın önlemede etkilidir.

Anne sütü bebeği pnömoni, orta kulak iltihabı, ishal, gastrointestinal sistem enfeksiyonları, memejit, kızamık vb. gibi hastalıklardan korumaktadır. Aynı zamanda emzirmenin anne sağlığına da olumlu etkilerinin olduğu bilinmektedir. Doğum sonrası kanamaları, anemiyi, osteoporoz, over ve meme kanseri riskini de azaltmaktadır. Emzirilen bebekler anne ile temas halinde olması sebebiyle kendini güvende hissetmesini sağlamaktadır. Aynı zamanda emzirilen bebeklerin nörolojik gelişimlerinin daha iyi olduğu ve emzirmenin psikomotor, zihinsel gelişimi hızlandırdığı, okul dönemde okul başarısını arttırdığı yönünde araştırmalarda bulunmaktadır. Bunlara ek olarak emzirme bebeğin diş ve damak yapısını da korumaktadır. İlk 6 ay sadece anne sütü 6. Aydan sonra daha sağlıklı bir gelişim için anne sütüne ek besinlerle 2 yaşına kadar emzirme süreci devam ettirilmelidir.

Yazarın Diğer Yazıları
REKLAM ALANI