enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
DOLAR
34,8134
EURO
36,8159
ALTIN
2.970,03
BIST
10.186,90
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Antalya
Hafif Yağmurlu
18°C
Antalya
18°C
Hafif Yağmurlu
Salı Hafif Yağmurlu
18°C
Çarşamba Parçalı Bulutlu
21°C
Perşembe Açık
20°C
Cuma Açık
19°C

Akne ve Beslenme

26.02.2024
75
A+
A-

Akne, kıl ve yağ köklerinin tıkanması sonucu oluşan yaygın cilt problemlerinin başında gelmektedir. Cilt çok fazla sebum (yağ) üretiyorsa, cilt gerektiği gibi temizlenmiyorsa gözenekler tıkanarak sivilceye neden olabilmektedir. Ergenlik dönemlerindeki gençlerin çoğunluğunda ve birçok etkenden dolayı farklı yaş gruplarında da görülebilmektedir.

  • Akneye sebep olabilecek etkenler
  • Ergenlik dönemi
  • Cildin fazla sebum (yağ) üretmesi
  • Kirli cilt
  • Sigara kullanımı
  • Bazı ilaçlar
  • Nem ve fazla güneşe maruz kalma
  • Sivilce sıkma
  • Tıkanmış gözenekler
  • Stres
  • Adet döngüsü
  • Hamilelik
  • Doğum kontrol hapı kullanımı gibi etkenler akneye sebep olabilmektedir

Akne oluşumunun spesifik nedenleri doğrudan bilinemese de birçok sebep etken olmaktadır. Son yıllarda yapılan çalışmalar ise akne ile beslenme arasında bir ilişki olduğunu göstermektedir. Akne oluşumunda bireyin hormonal ve genetik yapısına ek olarak beslenme alışkanlıklarının akne oluşumunda en önemli etkenlerden birisi olduğunu söylemek mümkündür. Beslenmeyle temel ilişkisine değinmek gerekirse beslenme biçiminin sebum (yağ) salgı miktarı ve içeriğinin değişmesinde

etkili olmasından söz edilebilir. Akne ve beslenme konusunda en çok tartışılan besinler; çikolata, yumurta, süt ve süt ürünleri, yağlı besinler, multivitamin desteklerden söz edilebilir.

Akne oluşumunda birçok etkenden söz etmek mümkündür. Kişinin beslenmesi, hormonal bozuklukları, genetik faktörleri, ilaç kullanımı gibi farklı birçok etken olabilmesi mümkündür. Akne oluşumunu beslenme yönünden değerlendirmek gerekirse glisemik indeksi yüksek ürünler (kek, pasta, börek vb.) süt, yumurta, yağlı besin tüketimi akne oluşumunu tetikleyici etkiye sahiptir diyebiliriz. Süt tüketimi özellikle yağsız süt tüketimi içerisinde bulunan bileşenler sebebiyle akne oluşumunu tetiklemektedir. Yumurta tüketimi tavuk yetiştirme ve besleme sürecinde kullanılan yem ve hormonlardan dolaylı olarak kolesterol içeriği sebebiyle sivilce yapmaya yatkın bir besindir diyebiliriz. Yağlı besinlerde aynı şekilde akne oluşumunu tetikleyici etkiye sahiptir.

Akne problemi olan bireylerin süt ve yumurta tüketimi sınırlandırılırken beslenmelerine A vitamini, E vitamini, Selenyum içeriği yüksek besinleri eklemeleri akne şiddetini ya da oranını azaltmak için destekleyici etkiye sahiptir. Yağsız et, bol sebze ve meyve, balık tüketimi bu süreç içerisinde arttırılması fayda sağlayacaktır. Beslenmelerinde glisemik indeksi yüksek besinler yerine glisemik indeksi düşük kepekli ekmek, kurubaklagil, taze meyveler(muz) gibi besinlerin tüketilmesi gerekmektedir.

Yazarın Diğer Yazıları
REKLAM ALANI