enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
DOLAR
32,9449
EURO
35,7631
ALTIN
2.529,53
BIST
10.891,42
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Antalya
Açık
38°C
Antalya
38°C
Açık
Pazar Açık
38°C
Pazartesi Açık
38°C
Salı Açık
37°C
Çarşamba Açık
35°C

Temiz Baltık Diyeti

19.11.2023
126
A+
A-

Sürdürülebilir Beslenme Modeli; Temiz Baltık Diyeti

Sürdürülebilirlik kavramının önemi artan nüfusa oranla doğal kaynaklarımızın giderek azalması sonucu giderek artmaktadır. Sürdürülebilir diyetler sürdürülebilirliğe bağlı olarak etkili bir çözüm olacaktır.

Sürdürülebilir beslenme modellerinden olan Akdeniz diyeti, Dash diyeti, Yeni nordik diyet, Temiz Baltık diyeti, Vejetaryen beslenme, Çift Piramit Modelli beslenme türleri mevcuttur. Bu diyet modellerinin çevresel etkisi düşük su ve tarım ayak izine etkileri az ve sera gazı emisyonu oranları da uyguladığımız klasik diğer beslenme modellerine kıyasla oldukça ılımlı seviyelerdedir. Sürdürülebilir beslenme modellerinde bulunan diyet çeşitleri sağlıklı olmasına ek olarak ekonomik olarak, çevresel ve sosyal sistemler için de sürdürülebilir olması açısından önem arz etmektedir. Bu yüzden sürdürülebilir diyet modelleri besinin üretiminden son aşamasına kadar sürdürülebilirlik açısından değerlendirilmesi gerekmektedir.Bu diyet modellerini sıralayacak olursak; DASH diyeti, Akdeniz diyeti, Çift Piramit Modeli, Temiz Baltık diyeti, Yeni Nordik diyet, Vegan ve Vejetaryen diyet modelleridir.

Temiz Baltık Diyeti Baltık Diyetinin oluşum amacı Baltık Denizinin rejeneratif tarıma odaklanması ve ötrofikasyonunu azaltması için Temiz Baltık Diyet modeli geliştirilmiştir. Tarım ve kırsal kalkınma sebebiyle Baltık Deniziyle ilgili İsveç Hükümeti tarafından birçok çevresel hedef kabul edilmiştir. Bu sebeple ekonomik, ekolojik aynı zamanda sosyal açıdan sürdürülebilir besin üretimi ve sürdürülebilir kırsal kalkınma planları belirlenmiştir. Yeni Nordik Diyete paralel bir diyet olmasına karşın bu diyette insan sağlığından daha çok besin tüketimi ve tarımın üzerinde durulmuştur.

Yazarın Diğer Yazıları
REKLAM ALANI