enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
DOLAR
32,1992
EURO
34,9946
ALTIN
2.514,85
BIST
10.705,62
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Antalya
Açık
31°C
Antalya
31°C
Açık
Salı Az Bulutlu
28°C
Çarşamba Parçalı Bulutlu
26°C
Perşembe Açık
30°C
Cuma Açık
30°C

Hipertansiyon ve Beslenme

06.05.2024
29
A+
A-

Hipertansiyon başta kardiyovasküler sistem, beyin ve böbrekler olmak üzere birçok sistemi birden etkileyen oldukça riskli bir hastalıktır. Hipertansiyon basit tanımla kalbin kanı pompalarken damarda oluşturduğu basıncın normal değerlerin üzerinde bir basınç uygulaması durumudur. İdeal kan basınç değeri 120/80mmHg’dir ancak hipertansiyon bireylerde kan basıncı 140/90mmHG ve üzerindedir.

Hipertansiyon uzun yıllar kendini belli etmeden seyretmektedir. Uzun yıllar içinde damar sertliği, böbrek yetmezliği, kalp krizi, kalp yetersizliği, görmek bozuklukları, felç ve beyin kanaması gibi sorunlara yol açmaktadır. Bu nedenle hipertansiyon belirtileri olmasa dahi belli aralıklarla tansiyon ölçülerek kontrol edilmelidir.

Hipertansiyonda Beslenme Tedavisi

Kalp sağlığı için düşük yağlı besinler tüketilmelidir. Kırmızı et tüketimi azaltılmalı az yağlı ürünler tercih edilmelidir. Protein çeşitlerinde tercihen balık, derisiz tavuk kullanımı tercih edilmelidir.

Doymuş yağ tüketimi sınırlandırılmalıdır. Tereyağ tüketimi yerine zeytinyağı tercih edilmelidir.

Tam yağlı süt ve peynir yerine yarım yağlı süt ve peynir tercih edilmelidir.

İşlenmiş ve paketli gıda tüketimi azaltılmalıdır.

Tüketilecek besinleri kızartma yerine haşlama, ızgara ya da fırınlanmış şekilde tüketilmelidir.

Aynı zamanda yemeklerde tuz kullanımına dikkat edilmelidir. Yemeklerin tadına bakmadan tuz eklenmesi yapılmamalıdır. Beslenme tedavisi ve iyi bir diyetle beraber hipertansiyon olumlu oranda iyileşmektedir.

Buna ek olarak obeziteden kaçınmak gerekmektedir. Obezite birçok sağlık problemine risk oluşturmasının yanı sıra hipertansiyon için de oldukça büyük bir risk faktörüdür.

Haftanın en az 3-4 günü 30-40 dakikalık yürüyüş hipertansiyon ve genel sağlığı olumlu yönde etkilemektedir.

Sigara tüketimi bırakılmalıdır. Sigara tüketimi genel sağlığı genel olarak olumsuz olarak etkilemesinin yanı sıra kalp sağlığı ve hipertansiyonu üzerinde olumsuz etkileri daha fazladır. Aynı zamanda strestende uzak durulması gerekmektedir. Dengeli ve düzenli bir beslenme tarzına geçiş ve iyi bir diyet tedavisine ek olarak haftalık yürüyüşler kilonun ideal düzeyde olması hipertansiyonu olumlu etkilemekte olumsuz etkilerini azalmaktadır.

Yazarın Diğer Yazıları
REKLAM ALANI