enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
DOLAR
32,1964
EURO
34,9775
ALTIN
2.504,02
BIST
10.895,25
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Antalya
Hafif Yağmurlu
26°C
Antalya
26°C
Hafif Yağmurlu
Perşembe Parçalı Bulutlu
31°C
Cuma Açık
31°C
Cumartesi Az Bulutlu
26°C
Pazar Az Bulutlu
25°C

Gebelik Sürecinde Beslenme

19.02.2024
46
A+
A-

Gebelik dönemlerinde annelerin bebekleri için endişe duydukları en temel konulardan birisi beslenmedir. Beslenme sağlığı korumak aynı zamanda geliştirmek ve yaşam kalitesini yükseltmek için ihtiyacımız olan besin ögelerini yeterli ve dengeli miktarlarda, uygun zamanlarda almak için bilinçli yapılması gereken bir eylemdir. Beslenme gebelik ve emziklilik döneminde hem anne sağlığını korumak hem de bebeğin gelişimini etkilemesi sebebiyle oldukça önemlidir. Gebelik döneminde annenin beslenme durumu bebeğin sağlığını doğrudan etkilemektedir. Artan beslenme ihtiyacıyla beraber vitamin-mineral gereksinimleri de doğru orantıda artmaktadır. Anne karnındaki bebeğin büyüme ve gelişmesi için annenin öncelikli olarak yeterli ve dengeli beslenmesi gerekmektedir.

Yetersiz ve dengesiz beslenme durumlarında erken doğum, düşük doğum ağırlıklı bebek (<2500g altında), bedensel ve zihinsel gelişimde gerilik gibi durumlar söz konusu olabilmektedir. Aynı zamanda anne beslenmesinde yetersiz ve dengesiz beslenme durumu sonrası kansızlık (anemi), ödem, kemik dokusu harabiyeti (osteomalasia), gebelik zehirlenmesi (toksemi), ağırlık kaybında azalma sonucu bebek ve anne sağlığının riskli konuma girmesi gibi durumlardan söz etmek mümkündür.

Bu durumların olmaması için;

Gebeliğin ilk üç ayında mide bulantıları ve kusma durumunun önüne geçebilmek için az yağlı besinler tercih edilmeli, grissini, leblebi gibi ürünler destekleyici olabilmektedir.

Su tüketimi arttırılmalıdır.

Artan protein ihtiyacı sebebiyle protein tüketimi arttırılmalıdır.

Küçük porsiyonlarda ancak sık beslenilme önerilmektedir. Öğünler arasının çok uzun tutulmaması ve tıka basa besin tüketilmemesi önerilir fazla tüketim durumunda hem şişkinlik olabilir hem de bulantıya sebebiyet vermektedir

Aşırı yağlı ve paketli gıda tüketiminden kaçınılmalıdır.

Tüketilen besinlerde çeşitlilik olmalıdır.

Folik asit ve demir takviyelerine önem göstermek gerekmektedir.

İyotlu tuz kullanılmalıdır

Gebelik döneminde kalsiyum ihtiyacı iki katına çıkar diyebiliriz. Kalsiyum kayıplarını önlemek için süt ve süt ürünleri tüketimine önem gösterilmelidir.

Lifli besin tüketimi arttırılmalıdır.

Gebelikte kesinlikle tüketilmemesi gerekenler

Alkol

Sigara

Kafein

Çiğ süt

Ahududu, fesleğen gibi bitki çayları

Sağlıklı bir gebelik süreci ve bebek gelişimi için mutlaka dengeli ve yeterli beslenilmelidir. Gebelik sürecinde zayıflama diyetleri yapılmamalıdır. Günlük 5-6 porsiyon sebze meyve tüketilmeli, protein

tüketimine önem gösterilmelidir. Ancak bebek sağlığı için gereğinden fazla tüketiminden de kaçınılmalıdır bu durum fazla kiloları ve diyabet durumunu da beraberinde getirebilmektedir. Eğer aklımızda nasıl besleneceğimize dair soru işaretleri varsa mutlaka bir uzmana danışılmalıdır.

Yazarın Diğer Yazıları
REKLAM ALANI