enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
DOLAR
32,1959
EURO
35,0555
ALTIN
2.422,61
BIST
10.500,16
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Antalya
Açık
35°C
Antalya
35°C
Açık
Salı Açık
36°C
Çarşamba Parçalı Bulutlu
34°C
Perşembe Az Bulutlu
32°C
Cuma Açık
33°C

Zencefil

14.12.2023
40
A+
A-

Zencefil çok eski çağlardan bu yana kullanılan boyu bir metreye kadar ulaşabilen yaygın olarak baharat ve tıbbi bir bitki doğal ilaç olarak kullanılabilen ince uzun yapraklı otsu bir bitkidir. Başta Çin olmak üzere, Hindistan, Endonezya, Vietnam, Japonya gibi tropikal veya subtropikal iklimlerde yetiştirilmektedir. Zencefil çiğ veya pişmiş olarak kullanılabilmektedir. Taze, kurutulmuş ve toz haline getirilmiş formları kullanılmaktadır. Dünya pazarı değerlendirildiğinde ekonomik değeri de yüksek olan zencefilin ülkemizde üretimi yok denecek kadar az miktarlardadır. Zencefilin yetişmesi için 3000-4000mm yağış alan sıcak, nemli iklimde ve deniz seviyesinden 1500m yüksekliğe kadar ortamlarda yetiştirilebilen tropik bir bitkidir.

Zencefil vitamin, mineral içeriği olarak oldukça zengin bir bitkidir. Zencefilde demir, kalsiyum, fosfor, tiamin, riboflavin, niasin ve C vitamini gibi vitaminleri de içermektedir. Aynı zamanda Zencefilin içeriğinde %1-3 oranlarında uçucu yağ bulunmaktadır. Zencefilde bulunan uçucu yağda bazı aktif bileşenler yer almaktadır. Bunlar; bisapolen, zingiberene ve zingerol, shogaol ve gingerol bileşenleridir.

Zencefilin faydalarından bahsetmek gerekirse;

Bağışıklığı güçlendirir

Sindirim sürecini destekler

Kolesterolü dengelemede destekleyicidir

Kalp hastalıkları riskini azaltır

Kilo vermeyi destekler

Hastalıkların iyileştirilmesinde olumlu etkisi vardır

Beyin fonksiyonlarını destekler

Kan şekerini düşürür

Bağışıklığı destekleyici, canlı cilt görünümü ve karaciğer yağlanmasını azaltıcı etkisi bulunan zencefil tarifi;

2 parmak kalınlığında zencefil

3-4 limon

1 çay kaşığı zerdeçal

1/2 ( yarım) çay kaşığı karabiber

2 greyfurt veya 4 havuç veya 2 mandalina veya 2 portakal mikserden çekilir

500 ml su eklenerek karıştırılır. Posası rahatsız etmiyorsa posalı tüketimi çok daha faydalıdır ancak posa rahatsız ediyorsa posası süzülerek kullanılır.

Her sabah uyandıktan sonra (mümkünse 1 bardak su içtikten 10-15 dakika sonra) 1 fincan veya yarım çay bardağına koyarak tüketilir.

Yazarın Diğer Yazıları
REKLAM ALANI