enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
DOLAR
32,9449
EURO
35,7631
ALTIN
2.529,53
BIST
10.891,42
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Antalya
Açık
38°C
Antalya
38°C
Açık
Cumartesi Açık
38°C
Pazar Açık
38°C
Pazartesi Açık
38°C
Salı Açık
37°C

Reflü ve Beslenme

01.12.2023
56
A+
A-

Reflü son yıllarda görülme sıklığı artan hastalıklardan birisidir. Reflü hastalığı en kolay tanımıyla mide asidinin mideden yemek borusuna gelmesiyle midede yanma hissinin, ağızda acı tadın oluşması olarak bilinmektedir. Reflü tanısında pH metre, manometre ve gastroskopi yöntemleriyle teşhis edilebilmektedir. Obezite, aşırı yağlı beslenme, alkol tüketimi, bazı ilaçlar, aşırı beslenme, düzensiz beslenme ve genetik yatkınlık reflü oluşumunda etkili olan faktörler arasındadır. Genel reflü belirtilerinden bahsetmek gerekirse; Mide yanması, mide ekşimesi, boğazda ve ağızda acı tat hissi, yenilenlerin ağıza gelmesi ve göğüste ağrı hissi belirtilerindendir.

Reflü tanısı olan bireylerin aşırı beslenmeden kaçınmaları az ama sık tüketim yapmaları buna ek olarak besinleri iyi çiğnemeleri gerekmektedir. Yemeklerden hemen önce ya da yemek esnasında sıvı tüketilmemelidir. Sıvı tüketimi yemekten minimum yarım saat önce ve yemek sonrası minimum yarım saat geçtikten sonra olmalıdır. Mide basıncını arttırabileceği için yemeklerden hemen sonra uzanılmamalı bir süre dik pozisyonda oturulmalı ve uyumadan iki saat önce beslenme yapılmamalıdır. Yemekler ve içecekler aşırı sıcak ya da aşırı soğuk tüketilmemelidir. Reflüyü etkileyen birçok sebep olabilir ancak ciddi kilo artışıyla beraber obezite, yanlış ve aşırı beslenme reflünün oluşumunda ciddi etkenlerdendir. Bu sebeple reflü hastalarının beslenme alışkanlıklarında değişikliğe ek olarak kilo kaybı sağlamaları durumun iyileşmesini sağlamaktadır.

Reflü hastalarının tüketirken dikkat etmesi gereken besinler; kızartmalar, fast-food, domates, soğan, sarımsak, acılı baharatlar, kahve, sigara, alkol, çay, gazlı içecekler, nane, turşular, işlenmiş et ürünleri, paketli gıdalar, turunçgiller (mandalina, portakal, greyfurt gibi asit içeriği fazla besinler) tüketimine dikkat etmeleri gerekmektedir. Yapılan araştırmalarda reflü hastalığında beslenmemin büyük rolü olduğu anlaşılmıştır. Hastaların beslenmelerinde protein miktarlarını arttırmaları, yağ tüketimini azaltmaları, posalı besin tüketimini arttırmaları, sebze ve meyve içeriğinden zengin beslenmeleri buna ek olarak kilo kaybıyla beraber reflü hastalığının belirtilerini azalttığından ve olumlu yönde etkilediğinden söz etmek mümkündür.

Yazarın Diğer Yazıları
REKLAM ALANI