enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
DOLAR
32,9449
EURO
35,7631
ALTIN
2.529,53
BIST
10.891,42
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Antalya
Açık
38°C
Antalya
38°C
Açık
Pazar Açık
38°C
Pazartesi Açık
38°C
Salı Açık
37°C
Çarşamba Açık
35°C

Karaciğer Yağlanması

23.11.2023
73
A+
A-

Karaciğerin temel görevi vücudumuzda bulunan zehirli (toksik) maddelerin uzaklaştırılmasına ek olarak metabolizma ve sindirim sisteminde de rol almaktadır. Kanın pıhtılaşması, besin maddelerinin depolanması, sentezlenmesi ve bağışıklık fonksiyonlarının yerine getirilmesinden de sorumlu olduğundan söz edilebilir. Karaciğer vücut için en önemli organlardan birisidir. Besinlerin işlenmesine yardımcı olur aynı zamanda kandaki zararlı maddeleri süzerek kanı temizlemektedir. Günümüzde karaciğer hastalıkları arasında en yaygın olanı karaciğer yağlanmasına değinmek gerekirse; basit şekilde tanımı karaciğerde fazla yağ birikmesi sonucunda oluşan bir hastalıktır diyebiliriz. Karaciğer yağlanması vücutta çok fazla yağ üretilmesi veya ürettiği yağı metabolize edememesi sonucu fazla yağ karaciğer hücrelerinde depolanarak bu hastalığın oluşmasına neden olmaktadır. Alkole bağlı ve alkolden bağımısz karaciğer yağlanması olarak ikiye ayrılmaktadır. Çok alkol tüketimi alkole bağlı karaciğer yağlanmasına neden olurken obezite, yüksek kan şekeri, insülin direnci, yüksek kolesterol, hareketsiz yaşam, yetersiz beslenme, hipotiroidi, hipertansiyon gibi durumlar baskın olarak bazı durumlarda seyrek olarak hepatit C, bazı ilaçlar, genetik faktörler karaciğer yağlanmasına sebep olmaktadır. Bazı kişilerde belirtisiz ilerlemektedir ancak bazı kişilerde karnın sağ üst tarafında şiddetli ağrı veya kişide aşırı yorgunluk hissiyle beraber görülebilmektedir.

Karaciğer yağlanmasının belirtileri;

Kilo kaybı

Halsizlik

İştah kaybı

Yorgunluk

Burun kanaması

Sarı cilt ve gözler

Karın ağrısı

Karın şişkinliği

Bacaklarda şişme

Kafa karışıklığı

Karaciğer büyümesi

Hormonal düzensizlikler

Karaciğer yağlanması doktor kontrolüyle beraber kan testinde ALT, AST değerlerine bağlı olarak tespit edilebilmektedir.

Karaciğer yağlanmasının tedavisinde önemli olan yaşam tarzında ve standartlarında yapılacak değişikliklerdir. Karaciğer yağlanmasının türüne ve kişinin değerlerine bağlı olarak tedavisinde; alkol kullanımının bırakılması, kilo kaybının sağlanması, beslenme alışkanlıkları ve tarzının değiştirilmesi önerilmektedir. Doymuş ve trans yağlardan kısıtlı, kişi diyabetse şeker düzeyinin dengelenmesi ya da uygun ilaç kullanılması, kolesterol varsa uygun ilaç kullanımı ve beslenme programlarıyla destekleyerek durumun iyileştirilmesi sağlanabilmektedir. Karaciğer yağlanmasında hareketi arttırmak, alkol tüketimi varsa alkolü bırakmak ve uygun bir beslenme programına başlamak tedavide en önemli faktörlerdendir.

Karaciğer yağlanmasının önlenmesi için hareket hayatımıza dahil edilmeli her gün en az 30 dakika yürüyüş yapılmalı, örnek beslenme tipi olan Akdeniz tipi beslenmeye geçilmeli, bazı besinlerin ( fazla yağlı, unlu, paketli gıdalar ve rafine şekerli besinlerden) tüketiminden kaçınılmalıdır.

Yazarın Diğer Yazıları
REKLAM ALANI